Hidraulinės alyvos ir skysčiai

Hidraulinės alyvos ir skysčiaiSkysčiai, skirti hidrostatiniam energijos perdavimui, vadinami hidrauliniais skysčiais. Hidraulinės sistemos naudojamos daugelio technikos sričių įrengimuose perduoti jėgai. Jos plačiai naudojamos pramonėje, gamyboje ir transporte, pavyzdžiui, transporto mašinų valdymo ir stabdžių pavarose, traktorių ir automobilių darbinių įrengimų valdymo sistemose, ekskavatoriuose, krautuvuose antžeminėse ir jūrinėse transporto priemonėse. Hidraulinės sistemos gali būti stacionarinės arba transportinės. Jos gali dirbti uždarose patalpose arba atvirame ore.

Esant labai didelei darbo sąlygų įvairovei, reikalingi labai skirtingos klampos ir savybių skysčiai. Jais gali būti mineralinės alyvos, vanduo, vandeniniai tirpalai ir emulsijos bei specialūs sintetiniai skysčiai (glikoliai, gliceroliai, sintetinės alyvos). Dažniausi hidraulinių skysčių baziniai komponentai – mineralinės alyvos. Kad alyvos galėtų atlikti savo funkcijas – sklandžiai perduoti jėgą, negadinti sistemos detalių bei ilgai veikti – svarbios šios jų savybės:

klampinės, nuo kurių priklauso sistemos paleidimo lengvumas, skysčio ir energijos nuostoliai, detalių išdilimas. Svarbu alyvos klampa paleidimo ir darbo metu, jos priklausomybė nuo temperatūros bei susislėgimo laipsnis;
• tepimo savybės, turinčios įtakos detalių išdilimo spartai. Tam įtakos turi alyvos klampa, mechaninis švarumas, putojimas;
• susislėgimas, nuo kurio priklauso sistemos jautrumas ir perduodama jėga. Tai priklauso nuo alyvos klampos, susislėgimo ir putojimo;
• neutralumas derinant su sandarinimo detalėmis – svarbu, kad alyva neveiktų riebokšlių ir kitų sistemos detalių. Alyva turi būti suderinta su riebokšlių medžiaga;
• antioksidacinės savybės, nuo kurių priklauso alyvos stabilumas. Tai priklauso nuo alyvos cheminės sudėties ir funkcinių priedų;
• antikorozinės savybės, įvertinančios alyvos korozinį aktyvumą, kuris priklauso nuo sieros aktyvių junginių ir rūgščių kiekio alyvoje;
• svarbus kai kurių skysčių atsparumas ugniai, toksiškumas, biologinis suirimas, bakterinis atsparumas, emulsinis stabilumas ir kitos savybės.